Het ecofeminisme

Net als Social Ecology ziet het ecofeminisme een verband tussen de ecologische crisis en het onderdrukken van anderen en ziet de ecologische crisis als een sociaal probleem. Het Ecofeminisme kijkt echter vooral naar de onderdrukking van vrouwen.

ecofeminismeHet ecofeminisme trekt nog meer een vergelijking tussen de onderdrukking van vrouwen en de natuur.

Een vrouw wordt vaak geassocieerd met de natuur, door haar eigenschappen als emotioneel, ongecontroleerd, subjectief en intuïtief toe te dichten. In de huidige maatschappij worden ‘mannelijke’ eigenschappen als rationeel, gecontroleerd en objectief, meer gewaardeerd. Deze eigenschappen zijn nastrevenswaardig en daarvoor zouden de eigenschappen van vrouwen en de natuur onderdrukt mogen worden.

Ecofeministen willen een nieuwe ethiek, een nieuwe manier hoe wij met elkaar en de natuur omgaan.

Vrouwen hechten waarde aan zorg, relaties, liefde, vertrouwen en verantwoordelijkheid, terwijl een mannelijke ethiek veel meer uitgaat van wetten, regels, verplichtingen en plichten. Zo is de traditionele ethiek ook vormgegeven; een ethiek waarin er totaal geen omkijken was naar bepaalde groepen mensen en de natuur.

Het ecofeminisme pleit ervoor om niet alleen abstracte en rationele vragen te stellen over hoe wij om moeten gaan met de natuur, maar zij willen uitgaan van de realiteit waarin er wel mensen zijn, die zich zorgen maken over elkaar, om de natuur en de toekomst.